Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 1 iulie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova salută desfăşurarea în Chişinău a Sesiunii a IV-a a Reuniunii Părţilor a Convenţiei privind accesul la informaţie, justiţie şi participarea publicului la adoptarea deciziilor în domeniul mediului (Convenţia Aarhus), ce are loc perioada 29 iunie — 01 iulie 2011, ca urmare a lansării invitaţiei de către Republica Moldova în cadrul Sesiunii a III-a a Reuniunii Părţilor a Convenţiei Aarhus ce a avut loc în Riga în anul 2008, la iniţiativa Ministrului ecologiei şi resurselor naturale de atunci, dna Violeta Ivanov.

Totodată, Fracţiunea PCRM î-şi exprimă indignarea în legătură cu faptul că autorităţile au încercat să transforme Sesiunea a IV-a a Reuniunii Părţilor, la care participă delegaţii din 43 ţări, într-o acţiune de promovare a unor partide politice şi a reuşit “performanţa” de a ignora principalii actori ai statului din domeniul mediului la desfăşurarea acestei reuniuni doar din cauza că ei se află în opoziţie. Altfel nu poate fi explicat faptul cum a fost ignorat Preşedintele comisiei parlamentare mediu şi schimbări climatice, dar şi ceilalţi membri ai comisiei, la desfăşurarea Reuniunii Părţilor, pe cînd deputatul Mihai Ghimpu este invitat pentru a deschide Sesiunea plenară de nivel înalt, fiind prezentat drept Fondatorul Alianţei pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova.

Astăzi, constatăm cu regret că guvernarea, în special Ministerul Mediului, care este responsabil de implementarea prevederilor Convenţiei Aarhus, duc o politică de profanare a tot ceea ce înseamnă dezbateri publice, accesul la informaţie, implicarea publicului la adoptarea deciziilor în domeniul mediului, şi a altor prevederi ale Convenţiei menţionate, iar autorităţile care sînt create pentru a sta la straja protecţiei mediului î-şi înţeleg menirea prin a promova interese străine şi neprietenoase mediului şi tăinuirea de opinia publică a acestor interese.

Foarte grăitor în acest sens este exemplul de elaborare şi promovare a proiectelor de modificare a legislaţiei naţionale, scopul cărora este să permită incinerarea deşeurilor pentru a permite Construcţia fabricii de incinerare a deşeurilor în municipiul Chişinău, dar şi exemplul semnării la 1 februarie 2010 în oraşul Kiev a Protocolului între Guvernul RM şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei prin care se urmăreşte punerea în funcţiune a Centralei Hidroelectrice de Acumulare prin Pompare Novodnestrovsc, care va avea un impact dezastruos asupra principalei artere de aprovizionare cu apă a ţării, rl. Nistru.

De fapt, explicaţia de ce Comisia parlamentară mediu şi schimbări climatice a fost ignorată la desfăşurarea Reuniunii Părţilor există, şi este una foarte simplă — frică autorităţilor ca partenerii noştri să descopere diferenţa între declaraţii şi acţiuni.

Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova îndeamnă guvernarea să se pătrundă de esenţa şi scopul prevederilor Convenţiei privind accesul la informaţie, justiţie şi participarea publicului la adoptarea deciziilor în domeniul mediului, iar ca rezultat, în Republica Moldova să fie respectate prevederile acesteia.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia fracţiunii Partidului Comuniştilor din Parlamentul Republicii Moldova Declaraţie pentru presă privind anularea turului doi al alegerilor pentru funcţia de primar al mun. Chişinău