Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Cu trei săptămîni înaintea alegerilor, opoziţia nu a lansat propuneri clare cu privire la dezvoltarea economică a ţării

|versiune pentru tipar||
PCRM / 6 iulie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica MoldovaCu trei săptămîni înaintea alegerilor anticipate în Parlamentul Republicii Moldova, niciun partid de opoziţie nu a propus vreun program economic concret. Aceasta denotă faptul că opoziţia nu are vreun concept închegat de dezvoltare economică a ţării, — a declarat Igor Dodon, candidat la funcţia de deputat din partea PCRM, luni, în cadrul conferinţei de presă cu tema “Pragmatismul economic versus incompetenţa economică”.

Igor Dodon şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că oponenţii partidului de guvernămînt, în domeniul ce vizează dezvoltarea social-economică a ţării, se limitează la declaraţii populiste fragmentare preluate de la alţii, în cele mai proaste tradiţii ale diletanţilor. Candidatul PCRM totuşi nu s-a arătat surprins de lipsa unui program economic clar al opoziţiei: “Studiind listele electorale ale colegilor noştri din opoziţiei, am înţeles că marea majoritatea dintre ei au activat în anii 90 şi chiar mai devreme şi, respectiv, nu sînt capabili să ofere ceva nou în dezvoltarea economică a statului nostru”.

Igor Dodon a declarat că, spre deosebire de oponenţii săi, PCRM are un program anticriză şi un concept de dezvoltare economică bazate nu pe “reflexii filozofice abstracte, ci pe calcule reale şi realizabile elaborate de Guvern”. În acest sens candidatl la funcţia de deputat din partea PCRM a menţionat că cele mai frecvente întrebări puse de alegători sînt cele cu privire la salarii, pensii, tarife, situaţia de pe piaţa bancară şi cea valutară. Şi toate aceste întrebări îşi găsesc răspuns clar din partea PCRM, or, doar acest partid ştie ce şi cum trebuie de făcut în domeniile social şi economic, a afirmat Igor Dodon.

Dodon a exemplificat prin modul în care statul a ştiut să protejeze interesele deponenţilor băncii “Investprivatbank”, care deja îşi pot ridica depunerile de la “Banca de Economii”. Igor Dodon a amintit perioada anilor 90, cînd, în timpul guvernării multor dintre reprezentanţi ai opoziţiei de astăzi, cîteva bănci comerciale au falimentat, iar statul nu a întreprins nimic în vederea protejării deponenţilor acestora.

Candidatul a menţionat de asemenea că conceptul de dezvoltare economică durabilă, în contextul crizei economice globale, se bazează pe trei piloni: dezvoltarea sferei construcţiilor; susţinerea producătorului autohton şi dezvoltarea infrastructurii. Pe toate aceste trei direcţii, PCRM a înaintat programe concrete, multe dintre ele fiind deja în derulare. În particular, Dodon a nominalizat micşorarea ratelor dobînzii la credite pînă la 14–15 la sută; propunerea Guvernului vizînd garantarea unui şir de credite externe pentru sfera construcţiilor — care a suferit în cea mai mare măsură de pe urma crizei; unele propuneri noi cu caracter bugetar-fiscal; credite infrastructurale, etc. În context, candidatul a anunţat despre faptul că Duma de Stat a Federaţiei Ruse a aprobat acordarea Moldovei unui credit în valoare de jumătate de miliard de dolari, pe o perioadă ce nu va fi mai mică de 15 ani şi cu o perioadă de graţie, care va fi direcţionat pentru realizarea exclusiv a proiectelor de infrastructură.

Igor Dodon a mai ţinut să sublinieze că anume Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a reuşit să obţină un nivel calitativ nou al relaţiilor economice cu Uniunea Europeană. Astfel, datorită regimului de comerţ asimetric cu UE, astăzi, 44% din întreg volumul al exporturilor din Moldova îi revine pieţei din UE. Candidatul la funcţia de deputat din partea PCRM şi-a exprimat încrederea că mandatul obţinut de către Comisia Europeană cu privire la negocierea unui nou acord dintre UE şi Republica Moldova se va încheia cu semnarea unui document care va semnifica un nivel nou al relaţiilor moldo-comunitare — Acordului de asociere.

Serviciul de presă al PCRM

Igor Dodon: “Noi ştim ce trebuie să facem pentru a evita criza şi a continua dezvoltarea ţării” Declaraţia Preşedintelui Fracţiunii PCRM din Consiliul raional Călăraşi