Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Parlamentul apără interesele Puterii, ignorează problemele ţării şi încalcă drepturile Opoziţiei

|versiune pentru tipar||
AMN / 20 aprilie 2006
Alianţa “Moldova Noastră”Fracţiunea AMN acuză conducerea Parlamentului Republicii Moldova de ignorarea intereselor majore ale cetăţenilor şi ale ţării. Legislativul deserveşte în mod prioritar interesele Puterii şi ale acoliţilor ei, blocînd eforturile Opoziţiei de a elimina lobby-ul politic şi economic al majorităţii parlamentare, de a urgenta reformele şi integrarea europeană, de a reanima rolul constituţional al Parlamentului de instanţă supremă în rezolvarea problemelor de bază ale societăţii.

Republica Moldova este măcinată de dificultăţi pe plan extern şi intern, care agravează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor şi constituie preocuparea principală a Fracţiunii AMN în demersurile ei parlamentare:

În asemenea condiţii, este viaţa omului simplu din Moldova este marcată de disperare. Pe cînd capitaliştii comunişti adună averi enorme, le spală în străinătate şi le readuc drept investiţii străine. Este dramatic, dar semnificativ, rezultatul unui sondaj recent — circa 70 la sută dintre tineri ar părăsi această ţară cu prima posibilitate. Exportul populaţiei e singurul rezultat evident al actualei Puteri. Iar Opoziţia parlamentară reală este obstrucţionată anume pentru că cere de la guvernanţi să soluţioneze problemele cetăţenilor.

De obicei, propunerile şi cerinţele Fracţiunii AMN sunt respinse. Ele au vizat:

Fracţiunea AMN refuză să accepte compromiterea de către Parlament a obligaţiilor asumate de deputaţii în faţa alegătorilor.

Iar majoritatea comunistă şi aliaţii ei, practic, au abdicat de la Parteneriatul pentru realizarea obiectivelor integrării europene a Republicii Moldova. Există o contradicţie fundamentală între parteneriatul pentru realizarea obiectivelor de integrare europeană, pe de o parte, şi, pe de altă parte, coaliţia formată de susţinătorii preşedintelui comunist al ţării. Coaliţia, bazată pe cîrdăşii, compromite parteneriatul şi principiile democratice de guvernare, de la care deviază însuşi Preşedintele Parlamentului.

Vom sistematiza încălcările Regulamentului şi ale principiilor democratice de către dl Marian Lupu, în special, după ce a aderat şi el la PCRM, cu ocazia aniversării puciului bolşevic din 1917:

Mai mult decît atît, speaker-ul tratează inechitabil, în mod public, deputaţii opoziţiei în raport cu cei ai coaliţiei procomuniste. Cu regret, dl Marian Lupu, practic, a renunţat la angajamentele, luate benevol imediat după alegerea sa în actuala funcţie. Această atitudine a condus la transformarea Parlamentului, alături de Guvern, de Justiţie şi de celelalte autorităţi centrale şi locale, într-o anexă a Preşedinţiei.

Fiind iniţiator al Declaraţiei cu privire la parteneriatul politic, dar şi principalul responsabil care a încălcat principiile ei şi obligaţiile regulamentare de şef al legislativului, considerăm că domnul Marian Lupu are o singură soluţie morală — retragerea benevolă din funcţie. Dacă şi acest apel va fi ignorat, Fracţiunea AMN îşi rezervă dreptul de a iniţia demiterea actualului Preşedinte al Parlamentului.

Această poziţie e bazată pe faptul, că domnul Marian Lupu încalcă propriul cuvînt şi drepturile parlamentarilor din Opoziţie, dar compromite şi implicarea activă a Parlamentului în rezolvarea problemelor acute ale cetăţenilor Republicii Moldova.

Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” în Parlamentul Republicii Moldova
Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră” Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”