ADEPT: Asociația pentru Democrație Participativă    Partide politice
    din Republica
    Moldova
 Alegeri parlamentare anticipate în Moldova din 28 noiembrie 2010
   English Version      
    Home        Harta site-ului       E-mail           

Partide politice  

Lista partidelor  

Dialog politic  

Eveniment  

Legislație  

Puncte de vedere  

Declarații/Documente  

Comunicate de presă  

Comentarii  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Blocuri electorale  

Informație utilă  

Bibliografie  

Site-uri relevante  

Alegeri prezidențiale 2001


La 4 aprilie 2001, Parlamentul Republicii Moldova l-a ales pe liderul Partidului Comuniștilor în funcția de președinte al țării. Din cei 100 de deputați prezenți în sala de ședințe a Parlamentului la votare au participat 89. Cei 11 membri ai fracțiunii Partidului Popular Creștin Democrat a refuzat să participe la votare pe motiv că nu susțin nici unul din cei 3 candidați și pentru a evita speculațiile politice.

Discurs de învestitură al Președintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin


Candidați

Vladimir Voronin

Dumitru Braghiș

Valerian Cristea


Vladimir Voronin. Date biografice.

Vladimir Voronin Născut la 25 mai 1941 în s. Corjova, județul Chișinău.

Studii: Tehnicumul cooperatist din Chișinău, Institutul Industriei Alimentare din Moscova, Academia de Științe Sociale de pe lîngă C.C. al P.C.U.S., Academia M.A.I. al U.R.S.S.

Profesia: inginer-economist, politolog, jurist.

Activitate profesională: director al unui combinat de panificație, activitate în organe raionale de partid, președinte al Executivului raional Ungheni, funcții de răspundere în C.C. al P.C.M., Consiliul de Miniștri al R.S.S.M., prim-secretar al Comitetului orășenesc de partid Bender, ministru al afacerilor interne al Republicii Moldova, grad militar - general-maior.

Activitate parlamentară: deputat în Sovietul Suprem al R.S.S.M. în anii 1980-1990. Martie 1998 - deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Biroului permanent.

Activitate politică: prim-secretar al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, președinte al fracțiunii parlamentare P.R.C.M.


Dumitru Braghis. Date biografice.

Dumitru Braghis Născut la 28 decembrie 1957 în satul Grătiești, județul Chișinău. A absolvit Institutul Politehnic din Chișinău, specialitatea inginer-energetician. Activitatea profesională și-a început-o la Uzina de tractoare din Chișinău, în calitate de inginer-constructor. Din 1981 pînă în 1992, deține diverse funcții eligibile în cadrul Uniunii Tineretului Comunist-Leninist din URSS. În perioada 1989-1991, este deputat al poporului din URSS. În anii 1992-1995, deține funcția de vicedirector al Societății "MoldovaExim". În februarie 1997 este numit în funcția de vice-ministru al economiei și reformelor, director general al Departamentului relații economice externe, iar în iulie 1998 -prim-viceministru al economiei si reformelor. La 21 decembrie 1999, Dumitru Braghis este numit în funcția de prim-ministru. În alegerile parlamentare anticipate din 25 februarie curent Blocul electoral "Alianța Braghis", condus de Dumitru Braghis, a obținut 13,42 la sută din sufragii. În baza acestor rezultate "Alianța Braghiș" a primit 19 mandate de deputat în noul legislativ.


Valerian Cristea. Date biografice.

Valerian Cristea Născut la 1 august 1950 în satul Viprova, județul Orhei. A absolvit Institutul Politehnic din Chișinău, specialitatea inginer-energetician. A activat în calitate de șef de șantier, lucrător în organele de partid, sindicale, președinte al Comitetului republican al sindicatului "Sindenergo", vicepreședinte al Federației Generale a Sindicatelor din Moldova.

În martie 1998, este ales deputat pe listele Partidului Comuniștilor, activînd în calitate de președinte al Comisiei pentru protecție socială, sănătate si familie. În februarie 2001, obține cel de-al doilea mandat de deputat.

Alegeri locale 2003

Concurenți electorali

Electorala Chișinău

Rezultate

Legislație electorală

Documente CEC

Documente/Contestări

Documente OSCE/BIDDO

Educație electorală

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2010 Asociația pentru Democrație Participativă "ADEPT"
Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail:

Reproducerea materialelor se permite doar cu menționarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect